Térkövezés előkészítése: földmunka

Amennyiben nagyobb területet kell előkészíteni a térkövezésre és az komolyabb földmennyiség megmozgatását jelenti, érdemes elgondolkodni a  gépi földmunka előnyein. A gépesített földmunkával időt spórol, valamint a kitermelt földet, amelyre esetleg később nem lesz szükség – el is szállíttathatja.

A gépi erővel végzett tereprendezés gyors és pontos. Kisebb és nagyobb földmunkagépek közül is választhatunk a Hofstadter Tüzép földmunkára szakosodott csapatánál. Kedvező árakkal várjuk megrendelőinket:

Árajánlatkérés:

Kiss Ákos
Tel: +36/20-912-5546
Fax: 06-26-333-976
Email:kiss.akos@epker2000.hu

Térkő különlegességek – A kvarcit

Egy nagyon különleges ásványi kőzetről van szó. Üledékes, kvarc alapú metamorf kőzet. A kvarcit tömör és finomszemcsés. Homokkőből keletkezett, ám mivel metamorfikus folyamatok során jön létre, így a homokkőnél jóval keményebb, és erősebb is. Első ránézésre a homokkőhöz nagyon hasonló kőzetnek tekinthetjük, ami viszont csak félig-meddig állja meg a helyét.

Mivel homokkőből keletkezett, átalakult, átkristályosodott kőzetről beszélünk, ezért változatos színvilággal rendelkezik. Különböző színekben fordul elő a természetben, kvarctartalma miatt pedig csillámos. Ismerünk sárga kvarcitot, rózsaszín kvarcitot, fehér kvarcitot, olívazöld kvarcitot, mogyoróbarna kvarcitot, fekete kvarcitot, világosszürke kvarcitot, rozsdásszürke kvarcitot.

A kvarcittömbök kifejtése után, már a bányában szétfejtik kisebb természetes darabokra a kvarcitot, és külön osztályozzák, vastagság szerint.  Legelőnyösebb tulajdonsága, hogy fagyálló és a különböző savakkal és sókkal szemben ellenálló. A kvarcit felszíne teljesen csúszásmentes, így akár mindennapos használat mellett padlóburkolatnak is ajánlott, de díszítő jelleggel falburkolatnak is javasolt kültérre és beltérre egyaránt.

Mivel lemezes szerkezetű, és felülete hasított, ezért enyhén rusztikus benyomást kelt. A metamorfózis mértékétől függően, kültérben térkövezésre, kerti gyalogutak, udvarok járdáit lehet elegánssá tenni vele. Elsősorban a mediterrán stílus kedvelői között lehet népszerű térkő. Értékesítése általában szabálytalan alakú, és méretre vágott formában történik.

Térkövezés, térkő fektetés

Függetlenül attól, hogy milyen színű, formájú, vastagságú térkövet szeretnénk fektetni, a technológiai sorrend minden esetben ugyanaz. S ahhoz, hogy a végeredmény megfelelő legyen a térkövezés lépéseit be kell tartani.
Első lépésként ki kell tűzni a térkő lerakásának a helyét.

Második lépésként szintezni kell a térkövezés helyét, amit úgy kell kialakítani, hogy minimum 1% esése legyen, hogy akár nagy mennyiségű víz is eltudjon róla folyni.
A harmadik lépés az úgynevezett tükör-kiemelés, ez a leendő térköveknek és az alá kerülő zúzottkőnek készíti elő a helyet, amint ez elkészül, ezt is szintezni kell.
A következő fontos lépés a szegélykövek lerakása, ez nagyon nagy precízitást igényel, mert ez adja meg a későbbi térburkolatunk formáját, valamint a szinteket is megadja. Előzőleg azonban érdemes figyelembe venni a lerakandó térkövek méretét, sok bosszúságtól mentesülhetünk lerakása során, ha előzőleg számításokat végeztünk erre vonatkozóan. Nem utolsó sorban kevesebb térkövet kell a befejezéseknél elvágni.

A térburkolat ágyazatának a vastagsága sok esetben függ a későbbi terheléstől, egy egyszerű járda alá vékonyabb ágyazat is elég, míg egy kocsibejárónak legalább 30 cm vastagságot kell készíteni.

A térkő agyazatát minden esetben tömöríteni kell, nagyobb terhelésű ágyazatnál érdemes lapvibrátort használni a hatékonyság érdekében. Az ágyazat feletti réteget sóderből, vagy apróbb zúzott kőből készíthetjük el.

Erre kerül rá gyakorlatilag a térkő, amit nagy pontossággal, precizitással érdemes lerakni, ahhoz, hogy az elképzelt formát adja vissza. A térkövek fugáiba rostált sódert, vagy ha a fugák nagyobbak kőzúzalékot dolgozhatunk bele.

Semmelrock térkő lerakása

Semmelrock térkő lerakása

A következő oldalakon a Semmelrock térkő lerakásának ismertetőjét olvashatja. A képre kattintva megnyithatja az adott oldalt.


Semmelrock térkő

Semmelrock térkő
Semmelrock térkő lerakása 1. oldal Semmelrock térkő lerakása 2. oldal

Semmelrock térkő

Semmelrock térkő
Semmelrock térkő lerakása 3. oldal Semmelrock térkő lerakása 4. oldal

KK Kavics beton járólap lerakása

KK Kavics beton járólap lerakása

A következő oldalakon a KK Kavics beton járólap lerakásának ismertetőjét olvashatja. A képre kattintva megnyithatja az adott oldalt.


KK Kavics Beton járólap

KK Kavics Beton járólap
KK járólap lerakás 1. oldal KK járólap lerakás 2. oldal

További térkövek «