«

»

Különleges térkövek – A gránit

Mindenki ismeri a gránitot. A gránit egy homogén színárnyalatú, kemény ásványi kőzet, rendkívül fagyálló. A gránitot építőkőnek már az ókorban is használták, napjainkban azonban, elsősorban díszítőköveknek, térköveknek, sírköveknek, burkolóköveknek dolgozzák fel.

A gránit mind külső térkövezésre, burkolásra, mind belső díszítőelemként is felhasználható, gondoljunk csak a konyhapultok, bárpultok gránitlappal való burkolására. Mindemellett, járdák térkövezésére, utcák, terek térkövezésére is kiválóan alkalmas, valamint lépcsők, párkányok, a medencék körüli gránitburkolások elegánssá, esztétikussá teszik a környezetet.

A gránit, homogén, vastagságában vágható, szabályos alakzatban stokkolt, lángkezelt, homokfúvott, vagy akár csiszolt felülettel is kapható. Kiválóan alkalmazható kültéren. Vagy akár a porfirból lerakott térkő betétjeként, térelválasztóként is megállja a helyét. Esztétikus, és időtálló. Ha valaki gránitra gondol, mégis leginkább a sírkövek, és annak díszítőelemei jutnak eszébe róla. Holott a gránit térkövezés, maga az ásványi kőzet adta elegancia révén nagyon értékessé tehet egy egész parkot, teret, vagy városrészt.

Ahogyan a lakásban alkalmazott díszítőelem is feldobja, és megemeli természetessége révén mind a belső tér, mind a bútorok fényét, és minőségét. Térkőként alkalmazva, legkedveltebb hazánkban a gránit kockakő, ami a homogén színéből adódóan diszkrét és egyszerűen elegáns burkolatot ad akár egy utcának, térnek, kertnek, vagy udvarnak.