«

»

Térkő különlegességek – A kvarcit

Egy nagyon különleges ásványi kőzetről van szó. Üledékes, kvarc alapú metamorf kőzet. A kvarcit tömör és finomszemcsés. Homokkőből keletkezett, ám mivel metamorfikus folyamatok során jön létre, így a homokkőnél jóval keményebb, és erősebb is. Első ránézésre a homokkőhöz nagyon hasonló kőzetnek tekinthetjük, ami viszont csak félig-meddig állja meg a helyét.

Mivel homokkőből keletkezett, átalakult, átkristályosodott kőzetről beszélünk, ezért változatos színvilággal rendelkezik. Különböző színekben fordul elő a természetben, kvarctartalma miatt pedig csillámos. Ismerünk sárga kvarcitot, rózsaszín kvarcitot, fehér kvarcitot, olívazöld kvarcitot, mogyoróbarna kvarcitot, fekete kvarcitot, világosszürke kvarcitot, rozsdásszürke kvarcitot.

A kvarcittömbök kifejtése után, már a bányában szétfejtik kisebb természetes darabokra a kvarcitot, és külön osztályozzák, vastagság szerint.  Legelőnyösebb tulajdonsága, hogy fagyálló és a különböző savakkal és sókkal szemben ellenálló. A kvarcit felszíne teljesen csúszásmentes, így akár mindennapos használat mellett padlóburkolatnak is ajánlott, de díszítő jelleggel falburkolatnak is javasolt kültérre és beltérre egyaránt.

Mivel lemezes szerkezetű, és felülete hasított, ezért enyhén rusztikus benyomást kelt. A metamorfózis mértékétől függően, kültérben térkövezésre, kerti gyalogutak, udvarok járdáit lehet elegánssá tenni vele. Elsősorban a mediterrán stílus kedvelői között lehet népszerű térkő. Értékesítése általában szabálytalan alakú, és méretre vágott formában történik.